Boureki – zapiekanka po kreteńsku

Mandolina

Przepis od Kulinarny Trener Osobisty Siga-Siga

Boureki to zapiekanka na bazie cukinii i ziemniaków, z dodatkiem sera, oliwy, pomidorów i mięty. Jest znana w wielu krajach bałkańskich oraz w Turcji. Ma też odmiany lokalne, np. w Chanii podadzą Wam ją przykrytą z wierzchu warstwą ciasta filo. Ale generalnie można bez.

Do pokrojenia warzyw na cieniutkie plastry najlepiej nadaje się mandolina, czyli to takie, o, jak na zdjęciu obok:

Składniki:

  • 2 cukinie średnie
  • 2 ziemniaki duże
  • 250-300 g mizithry – u nas zmieszana feta z ricottą
  • świeża mięta
  • sól i oliwa
  • 2 pomidory

Na mandolinie lub nożem cieniutko kroimy cukinie, ziemniaki i pomidory.
Siekamy miętę.
W miseczce łączymy ricottę z fetą.

Układamy w naczyniu do zapiekania warstwę cukinii cienko pokrojonej, na to warstwę ziemniaków cienko pokrojonych, na to warstwa sera i mięta, na to warstwa ziemniaków w plastrach i warstwa plastrów cukinii. Jeśli został ser to warstwa kolejna z miętą. Polewamy oliwą i układamy warstwę pomidorów w plastrach. Skrapiamy lekko oliwą.
Wstawiamy do piekarnika na 2 godziny w 180 stopniach.
Warto przykryć folią aluminiową po godzinie i sprawdzać patyczkiem, czy ziemniaki już ok.